- Home
- Nieuws
- Nieuws van de gemeente
- Inwoners positief over afvalzameling
Inwoners positief over afvalzameling
In maart vroegen wij uw mening over de afvalinzameling in onze gemeente. Maar liefst 900 inwoners vulden de vragenlijst in en gaven ideeën en tips. Waarvoor hartelijk dank!
Uitslag onderzoek
Wij waren erg benieuwd hoe u denkt over het huis-aan-huis ophalen van het afval. Uit het onderzoek blijkt dat u erg tevreden bent over het ophalen van pmd, gft en restafval. U gaf ons een 8,4 (pmd), een 8,1 (gft) en een 7,8 (restafval). Dat ligt boven het landelijk gemiddelde. Voor het inzamelen van papier en karton gaf u ons een 7,5. Dit ligt iets onder het landelijk gemiddelde.
Tips
Veel inwoners deelden ideeën en tips voor verbetering in de afvalinzameling of afvalscheiding.
Veel tips van inwoners van Alphen en Chaam gaan over het inzamelen van oud papier en karton met minicontainers in plaats van losse dozen. Ook willen inwoners graag dat er oud papier en karton wordt ingezameld in het buitengebied van Alphen en Chaam.
Wethouder Ton Berben “Heel fijn dat onze inwoners zo betrokken zijn. Het is een belangrijk onderwerp. Komend jaar kijken we hoe we omgaan met afvalinzameling vanaf 2026. We kijken dan ook naar de tips over oud papier en karton."
Afvalscheiding en kosten
Veel inwoners willen meer uitleg over afvalscheiding.
Wethouder Ton Berben: "Fijn om te zien dat onze inwoners afval scheiden ook belangrijk vinden. We gaan daar de komende tijd extra aandacht aan geven. Maar kijk ook eens op onze website www.alphen-chaam.nl/afval en in de Afvalwijzerapp.”
Inwoners gaven aan dat zij vaker hun restafvalcontainer willen aanbieden.
De wethouder: “Wij moedigen juist aan om afval nog beter te scheiden. Minder restafval betekent meer recycling, hergebruik én lagere kosten. We moeten afval niet meer als afval zien, maar als nieuwe grondstof. En dat begint door bewuster bezig te zijn met afval scheiden."
Hergebruik van spullen
De wethouder vervolgt: “Zijn spullen nog goed? Geef ze weg of breng ze naar een kringloopwinkel. Zijn spullen kapot? Kijk eerst of ze gerepareerd kunnen worden. Kan dat niet? Gooi ze dan niet zomaar bij het restafval, maar breng ze naar de milieustraat. En loop zelf ook eens binnen bij een kringloopwinkel of winkel met tweedehands spullen. Ik loop daar zelf ook regelmatig binnen, omdat ik met mezelf heb afgesproken dit jaar geen nieuwe kleding te kopen. En dat lukt best aardig.”