B&W Belicht week 21: 21 mei 2024

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen-Chaam vergadert iedere week, meestal op dinsdag. In deze B&W-belicht informeren wij u over alle openbare besluiten van dinsdag 21 mei 2024 en geven we er een korte toelichting op. Hoewel deze teksten met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen. De teksten geven immers een beknopt beeld van de stukken waarover het college heeft besloten.

Vaststellen bestemmingsplan ‘Bollemeer – fase 2, Galder’

‘Bollemeer – fase 2’ betreft het bouwen van achttien grondgebonden woningen tussen de Korenbloem en de Bouwerij in Galder. Het ontwerpbestemmingsplan lag zes weken ter inzage en er zijn drie zienswijzen op ingediend. Eén daarvan leidde tot een wijziging: twee stukken grond veranderden van bestemming van ‘Verkeer-Verblijfs-gebied’ in ‘Tuin’. Als de gemeenteraad instemt met het gewijzigde bestemmingsplan kunnen er twaalf rijwoningen, een drie-onder-een-kapblok en drie vrijstaande woningen worden gerealiseerd. Een deel van dit plan (twaalf woningen) ontwikkelt de gemeente samen met een collectief particulier ondernemerschap.

Begrotingen en Jaarrekening 2022 Diamant-groep

Samen met de gemeenten Gilze en Rijen, Dongen, Goirle, Hilvarenbeek en Tilburg heeft de gemeente de uitvoering van de sociale werkvoorziening opgedragen aan de Diamant-groep. Op grond van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen wordt de begroting 2025 en Meerjarenbegroting 2026-2028 toegezonden aan de deelnemende gemeenten. Het college adviseert de raad geen zienswijze hierop in te dienen. In 2022 ontstond vertraging rond de jaarrekening 2021. Deze is uiteindelijk vorig jaar vastge-steld. Hierdoor is de jaarrekening 2022 op haar beurt ook vertraagd en wordt bij deze begroting meegezonden. De jaarrekening 2023 wordt in de volgende bestuursverga-dering vastgesteld en daarna in een raadsinformatiebrief met de raad gedeeld.

Voorlopige jaarrekening 2023 en ontwerpbegroting 2025 Regio West-Brabant

Gemeente Alphen-Chaam neemt deel aan de gemeenschappelijke regeling (GR) Regio West-Brabant (RWB). De RWB heeft de voorlopige jaarrekening 2023 en ontwerpbe-groting 2025 aangeboden aan de deelnemende gemeenten. Het college stelt de gemeenteraad voor een zienswijze in te dienen op de ontwerpbegroting 2025. Het college zou het onder meer wenselijk vinden als bij het overhevelen van taken naar andere organisaties de gemeentelijke bijdrage aan de RWB verlaagd werd.

Vaststellen bestemmingsplan ‘Geersbroekseweg 14, Ulvenhout (AC)’

Het bestemmingsplan ‘Geersbroekseweg 14, Ulvenhout (AC)’ voorziet in één ruimte-voor-ruimte woning op de locatie Geersbroekseweg 14. Het ontwerp lag zes weken ter inzage. In deze periode kwamen twee zienswijzen binnen. Naar aanleiding hiervan zijn het waterbeheer ter plaatse en het landschapsplan aangepast. Het college stelt de gemeenteraad voor het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. Het stelt ook vast dat er een hogere waarde verkeerslawaai mag gelden. Op dit ontwerpbesluit kwamen geen zienswijzen binnen.

Vaststellen bestemmingsplan ‘Kapelstraat ong. Chaam’

Het bestemmingsplan ‘Kapelstraat ong. Chaam’ maakt de realisatie van achttien woningen juridisch-planologisch mogelijk. Het ontwerpbestemmingsplan heeft zes weken ter inzage gelegen. Er zijn zes zienswijzen ingediend. Het college van burgemeester en wethouders besluit de gemeenteraad voor te stellen in te stemmen met de ‘Nota van Zienswijzen et cetera’, het bestemmingsplan ‘Kapelstraat ong. Chaam’ gewijzigd vast te stellen.

Vaststellen bestemmingsplan ‘Geersbroekseweg 23, Ulvenhout (AC)’

De initiatiefnemer leverde na een positief principeverzoek een bestemmingsplan aan voor de Geersbroekseweg 23 te Ulvenhout (AC). Met dit bestemmingsplan wordt de Vlaamse schuur omgezet naar wooneenheid. Het ontwerpbestemmingsplan lag zes weken ter inzage en dit leverde één zienswijze op. Deze gaf aanleiding het plan te wijzigen door de dubbelbestemming ‘cultuurhistorische waarde’ op te nemen. Het college biedt het bestemmingsplan aan de gemeenteraad aan om dit gewijzigd vast te stellen. Het besluit daarnaast in te stemmen met een hogere waarde verkeerslawaai.

Aanpassen Gemeenschappelijke regeling ABG-organisatie

De Wet gemeenschappelijke regelingen is gewijzigd. Hierom moet ook de gemeenschappelijke regeling ABG-organisatie (GR-ABG) worden aangepast, uiterlijk 1 juli 2024. Een ontwerp voor de aanpassing van de GR-ABG is in mei 2024 aan de gemeenteraad voorgelegd. De gemeenteraad diende daarop geen zienswijze in. De aangepaste GR-ABG kan door het college worden vastgesteld, mits de gemeenteraad daarvoor toestemming geeft. Daarom legt het college de tekst van de aangepaste GR-ABG-organisatie opnieuw aan de gemeenteraad voor en stelt hem voor het college toestemming te geven om de GR-ABG aangepast vast te stellen.

Jaarstukken 2023, Begroting 2025 en begrotingswijziging 2024-1 VRMWB

De gemeente Alphen-Chaam maakt onderdeel uit van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant (hierna: VRMWB). Het bestuur van de VRMWB stelt jaarlijks een begroting op voor het daaropvolgende jaar. Het college biedt de jaarstukken 2023, begrotingswijziging 2024-1 en de begroting 2025 aan bij de gemeenteraad.

Jaarstukken 2023 en Ontwerpbegroting 2025 Regio Hart van Brabant

De gemeente Alphen-Chaam werkt samen met tien andere gemeenten in Midden-Brabant in de gemeenschappelijke regeling Regio Hart van Brabant. Het dagelijks bestuur legt mede namens het algemeen bestuur van Regio Hart van Brabant uw college en gemeenteraad de voorlopige jaarrekening 2023 exclusief jeugdhulp voor ter kennisname. Ook wordt uw college en gemeenteraad de ontwerpbegroting 2025 Regio Hart van Brabant voor zienswijzen voorgelegd. De gemeente Alphen-Chaam neemt alleen deel aan de agenda op het sociaal domein. Daarop is haar bijdrage afgesteld. Bij het beoordelen van de begroting en jaarrekening wordt vanuit de gemeente daarom alleen naar deze onderdelen gekeken.

Bestemmingsplan ‘Strijbeekseweg 33, Strijbeek’

Het college besluit de gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan ‘Strijbeekseweg 33 Strijbeek’ gewijzigd vast te stellen. Het ontwerpbestemmingsplan lag zes weken ter inzage en er is één zienswijze ingediend door de provincie. De langgevelboerderij wordt, mede naar aanleiding van de zienswijze, gesplitst in twee woningen op basis van de beeldbepalende waarde en niet op basis van de cultuurhistorische waarde. Daarom is er sprake van een gewijzigde vaststelling.

Benchmark Berenschot ABG-organisatie

De ABG-directie vroeg bureau Berenschot onderzoek te doen naar de formatie- en kostenomvang van de organisatie in vergelijking met soortgelijke gemeenten en organisaties. Zo kon ze actueel en onafhankelijk inzicht en sturingsinformatie verkrijgen. Berenschot voerde de benchmark in 2023 uit. Daarbij stond de vraag centraal hoe de kosten en formatie per taak (primair proces en overhead) van de ABG-organisatie zich verhouden tot die van andere, vergelijkbare organisaties. In een raadsinformatiebrief wordt de gemeenteraad hierover ingelicht.

Bestemmingsplan ‘Tempeliersdreef ong, Alphen’

Het bestemmingsplan maakt een woning mogelijk op de locatie Tempeliersdreef tussen de huisnummers 10 en 14 in Alphen. Het ontwerpbestemmingsplan lag eind vorig jaar zes weken ter inzage. Er zijn twee zienswijzen ingediend die niet leidden tot aanpassing van het plan. Het college biedt het bestemmingsplan ter vaststelling aan de gemeenteraad aan.

Brief Procesafspraken Leystromen

In een brief aan corporatie Leystromen en de Stichting Huurders Belang Leystromen stelt het college voor om het aan laten bieden van nieuwe prestatieafspraken door Leystromen tot dit najaar uit te stellen. Normaliter biedt Leystromen deze al rond 1 juli aan. Omdat een nieuw, breed gedragen omgevingsprogramma Wonen in de afrondende fase is, is het volgens het college beter eerst de voltooiing hiervan af te wachten.

Budget locatieonderzoek opvang asielzoekers en/of ontheemde Oekraïners

Ook de gemeente Alphen-Chaam wil haar bijdrage leveren aan de provinciale en regionale opgave om asielzoekers en/of ontheemde Oekraïners opvang te bieden. De voorbije maanden zijn daarover zowel met de gemeenteraad als binnen de regio afspraken gemaakt. De eerste stap is het vinden van een passende locatie. Om te bezien of een locatie aan de te stellen eisen voor opvang voldoet, is onderzoek nodig. Omdat intern de capaciteit daartoe ontbreekt, moet een extern bureau worden ingeschakeld. Hiervoor maakt het college €25.000 budget vrij.